Het ene mens heeft het meer nodig dan de ander, als volwassenen is er veel verschil in of je juist veel duidelijkheid nodig hebt in wat er gaat gebeuren op een dag of niet. De één gedijt goed op structuur, de ander vindt het heerlijk als hij aan het begin van de dag nog niet weet waar hij ’s avonds is.
Toch denk ik dat kinderen er vrijwel altijd bij gebaat zijn om de structuur van een dag te begrijpen en duidelijkheid te hebben in wat er gaat gebeuren. Zeker kinderen die snel overprikkeld zijn(kinderen die snel onrustig worden door bijv. geluid, licht, beweging of emotie) zoals kinderen met ADHD, ASS, hoog sensitieve kinderen, kinderen die in rouw zijn om het verlies van een dierbare, kinderen waarvan de ouders gaan scheiden, kinderen die een trauma hebben of met een hechtingstoornis kampen zijn gebaat bij veel duidelijkheid.
Ik ben een persoon die graag weet wat de dag brengt. Dit komt door mijn hoogsensitiviteit. Ik verwerk prikkels anders, waardoor ik meer dan mensen zonder hoog sensitiviteit gebaat ben bij duidelijkheid. Ik hou ook wel van een verrassing zo nu en dan, maar het beste gedij ik op rust en regelmaat. Dat betekent voor mij ook een bepaalde mate van voorspelbaarheid. Ik heb bij mijn kinderen gemerkt dat zij dit op eenzelfde manier ervaren. De één vraagt iets meer duidelijkheid dan de ander, maar toch willen ze beiden weten wat we op een dag gaan doen. Zeker als er bijzondere dingen te doen staan. Zoals dat vandaag de schoolfotograaf komt en we vanmiddag een afspraak hebben op het gemeentehuis voor een nieuw paspoort. Ook wat de consequentie is van deze afspraken hebben ze graag duidelijk. Schoolfotograaf betekent: nette kleding aan, je haar net iets mooier kammen dan vluchtig (zoals normaal in de ochtend vaak gebeurt) en onderbrekingen van de lessen in de klas. Een afspraak op het gemeentehuis betekent dat er vanmiddag niet kan worden afgesproken en we meteen uit school daar naar toe fietsen en dan pas naar huis gaan.
Als deze duidelijkheid er niet is, merk ik dat er sneller irritaties zijn en soms zelfs angst, omdat niet duidelijk is wat er gaat gebeuren. Het geeft een hoop onrust en die onrust zorgt er voor dat wij allemaal wat sneller negatief op elkaar reageren. Door de voorspelbaarheid er in te brengen neem ik voor mijn kinderen en voor mezelf dat stukje onrust weg.
Hoe kun je je kind helpen meer duidelijkheid en rust in de dag te hebben?
Ik geef je een aantal tips gebaseerd op leeftijd
Jonge kinderen 0 tot 4 jaar.
Voor jonge kinderen is het belangrijk dit in kleine stukjes te doen. Zij hebben nog geen besef van tijd en ook geen overzicht over een hele dag. Begin al op hele jonge leeftijd met je kind vertellen wat je gaat doen.
Kinderen van 4-7 jaar.
Je kind gaat nu naar school. Het tijdsbesef is iets groter, maar meer dan één dagdeel is lastig. Blijf steeds vertellen wat je doet en wat er gaat gebeuren. De stappen en hoe vaak je iets vertelt worden groter en minder frequent.
Kinderen van 7 – 12 jaar
Je kind kan steeds beter het besef van tijd aan. In de loop van de jaren zul je merken dat je kind het overzicht van een week aan kan. Blijf ook nu vertellen wat er gaat gebeuren op een dag. Ook zullen de stappen groter worden en minder frequent, omdat er al een vaste regelmaat en structuur in de dag zit die je kind herkent.
Leave Comment