Loading

Blogs

Blog 50: Korte training week 1: Hoe ga je om met negatieve gedachten of pestgedachten in je eigen hoofd en hoe leer je dit je kind?

 

Iedereen heeft ze, de één meer dan de ander. In periodes van stress of tijdens onverwachte gebeurtenissen heb je er vaak meer.

Ze zijn heel nuttig. Deze negatieve/pest gedachten helpen je namelijk om te zorgen dat het de volgende keer niet weer mis gaat. Gedachten als: Ik leer het nooit of ik heb het echt verpest, zorgen er voor dat je de volgende keer beter je best gaat doen. Best handig dus.

Deze gedachten kunnen echter ook gaan overheersen. Dan ga je het de volgende keer helemaal niet meer doen omdat je te bang bent dat het fout gaat. Dan spreken we over faalangst.

Faalangst kan er voor zorgen dat je situaties uit de weg gaat en als je ze wel aan gaat, blokkeert. Je weet niet meer wat je moet doen en het gaat daardoor juist fout. Dit bevestigt dan weer wat je al dacht; ik leer het nooit en ik verpest het toch.
Je komt in een spiraal naar beneden.

De functie van de gedachten, je helpen en beschermen tegen pijn, is nu helemaal niet helpend meer.

Wat kun je doen om dit te doorbreken?
Ik heb een korte training van een aantal weken voor je waarin je aan de slag gaat met het herkennen van deze gedachten en waar je kunt gaan bekijken wat je er mee wil. Als je dit zelf heel lastig vindt, start dan alleen en volg hem daarna nog een keer met je kind samen. Herken je je gedachten zelf al heel goed, dan kun je meteen samen met je kind starten. Het fijne van het samen doen is dat je kind ziet dat hij/zij niet de enige is die wel eens lelijk over zichzelf denkt.

Week 1

 • Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van deze gedachten.
  De eerste oefening zal dan ook zijn: Merk je negatieve/pest gedachten op. Je hoeft er verder niks mee te doen. Iedere keer als je ze hoort, zeg je tegen jezelf: Yes, ik heb er weer 1 gevonden.

Probeer dit 7 dagen te doen. Neem een vast moment op de dag waar je luistert, zodat je je even bewust bent van wat je denkt.

Daarnaast probeer je of je er door de dag heen ook nog een paar kunt vangen.

 

Blijft je kind het heel lastig vinden om de negatieve/pest gedachten te herkennen? Neem dan eens contact met me op. We kunnen samen kijken wat we kunnen doen om het makkelijker te maken. Door bijv. bij het gevoel of de situatie te starten i.p.v. bij de gedachten. Je kunt me bellen/ appen op 06-28575071 of mailen naar dapperkindercoaching@gmail.com

 

Read more

Blog 49:  Hoe praat je met je kind over het coronavirus? (Of andere dingen uit het nieuws waar ze zich zorgen over maken).

 

Hoogsensitieve kinderen zijn heel goed in piekeren. Ze kunnen echt vele momenten besteden aan hoe het allemaal verkeerd kan gaan.  Dit doen ze met hun eigen situaties, maar ook zeker met al het nieuws dat ze horen op tv.
Nu is het coronavirus iets wat ons allemaal bezig houdt, de afgelopen dagen steeds meer. Hoe ga je hier nu als ouders mee om? Wat vertel je wel en wat vertel je niet aan je kinderen?

Laten we met de laatste vraag beginnen. Wat vertel je wel en wat niet?
Dit ligt erg aan de leeftijd van je kind en hoe goed je kind is in piekeren. Een wat ouder kind ( boven 8 jaar) kan beter relativeren dan een kind waarbij fantasie en werkelijkheid nog door elkaar lopen. Maar ga vooral uit van wat je kind nu weet.
Het is voor kinderen niet altijd makkelijk om onder woorden te brengen wat ze voelen en wat ze denken.
Ga het gesprek met je kind aan. Vraag ze aan jou uit te leggen wat het coronavirus nu precies is (of elk ander onderwerp wat tot piekeren kan leiden). Je kunt zelf vragen stellen ter verduidelijking, maar laat zeker ook je kind vragen stellen.
Hou je daarbij aan de feiten. Wat wordt er verteld op het nieuws of via andere informatie bronnen. Hoe weet je of een bron klopt? Praat daar ook eens over samen.
Probeer de vragen die je kind heeft zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Ook als dit lastig is, omdat je je kind niet angstig wilt maken. Het is voor een hoogsensitief kind namelijk helemaal moeilijk als je niet eerlijk bent. Je kind voelt dit heel goed aan en kan daar nog veel angstiger van worden.
Waarom krijg ik geen eerlijk antwoord? Is het dan allemaal nog erger dan ik denk, als papa en mama mij dit niet eerlijk durven zeggen?

Nog een paar tips ( hoe ga je hier mee om als ouder):

 1. Praat eerlijk over wat er aan de hand is en wat je kind zelf kan doen. Geef praktische tips. Bijv. was vaak en goed je handen en hoest in je elleboog. Bij andere omstandigheden zoals een schietpartij of ontvoering etc. leg je kind dan uit wat het kan doen als het hem overkomt.
 2. Kijk samen naar het jeugdjournaal en probeer de andere journaals en berichtgevingen te vermijden waar je kind bij is.
 3. Reageer zelf rustig. Als dit niet lukt, leg je kind dan uit wat jou bang, ongerust of onrustig
 4. Kijk naar de feiten. Dit zijn vaak cijfers. Hoe vaak komt het voor? Hoeveel gevaar loop je nu echt? Kinderen vanaf 8 jaar begrijpen vaak al heel goed wat een deel van iets is. Bij procenten kun je uitleggen dat als je 100 mensen hebt er bij 1 mens iets zou kunnen gebeuren bijvoorbeeld.
 5. In het geval van Corona mag je je kind ook uitleggen dat kinderen veel minder vatbaar zijn.
 6. Praat met je kind over bang zijn. Met name dat iedereen dat is. Hij staat hier niet alleen in.

Mocht je kind langere tijd last hebben van angsten en het je kind zelfs belemmeren om dingen te doen, neem dan eens contact met me op. Dan kijken we samen wat we voor je kind kunnen doen. Soms is dat concreet je angst in de ogen kijken, soms is dat leren hoe je met angst omgaat. Je kunt me bellen/appen op 06-28575071 of mailen naar Dapperkindercoaching@gmail.com

Read more

Blog 48 Carnaval vieren met je hoogsensitieve kind.

 

Zelf vier ik graag carnaval. Als hoogsensitief persoon kost me dit een hoop energie, maar het geeft me ook veel. Plezier, dansen en praatjes met leuke mensen. Ik hou ook erg van het verkleden en gek doen. Het past dus wel bij mij. Voor mij een bewuste keuze dus om het wel te vieren. Daarnaast weet ik, na heel wat jaren, wat ik wel en niet moet doen met carnaval. Aan één stuk door de hele dag? Dat lukt me een dag, maar dan ben ik daarna zo afgebrand dat ik de rest van de dagen niet meer hoef. Dus overdag rustig aan. Een optocht kijken, even kindercarnaval en dan naar huis. Uitrusten en rustig eten en daarna weer op mijn gemak klaar maken voor de avond.  Voor mij is dit een lange weg geweest van accepteren dat dit voor mij zo werkt.

Voor kinderen werkt dit anders. Zij raken overweldigd door alles wat bij carnaval hoort. Voor hen is het moeilijk een filter op te zetten of bewust te kiezen even niet mee te doen. Dit is een leerproces waar ze nog in zitten en waar je ze als ouder nog bij moet ondersteunen. Die ondersteuning kun je bieden door te letten op de volgende punten.

Kleding: Verkleden kan voor een hoogsensitief kind al een heel ding zijn. Er horen veel gedachten bij, zoals stom, voor schut, wat heeft de ander aan, is het wel leuk?
Maar ook voelt verkleed-kleding anders dan andere kleding. Vaak wat stroever. Met meer labeltjes op gekke plekken.
Bespreek met je kind wat voor kleding het aan wil/ krijgt met carnaval. Soms kan het helpen om een T-shirt onder de kleding te doen, zodat het niet zo prikt op de huid.
Tegenwoordig heb je ook leuke T-shirt met print die je je kind aan kunt geven. Zo is je kind toch een beetje verkleed, maar heeft het nog het comfort van gewone kleding.
En wil je kind echt niet verkleed? Ook dat is prima.

Muziek: Geluid en muziek zijn vaak hard. Op school tijdens de carnavalsviering, maar ook zeker tijdens de optocht. Je kunt kijken of je het geluid wat kunt dempen voor je kind door oordopjes te kopen.

Veel mensen: Carnaval betekent ook veel mensen in een grote ruimte. Drukte, onbekende mensen, gekke mensen, dronken mensen. Toch even anders dan normaal. Als je carnaval gaat vieren met je kinderen, kies dan een plek uit waar kinderen zich ook af en toe terug kunnen trekken en bijv. even rustig kunnen knutselen of tekenen/kleuren. Zo hoeven ze niet de hele tijd in een ruimte te zijn met veel prikkels.

Rust:  Net als voor veel hoogsensitieve volwassenen is het voor kinderen ook belangrijk om tussendoor rust te hebben. Ga tussen de optocht en het carnaval vieren nog even naar huis om tot rust te komen of ga als je in één keer door gaat, niet te laat naar huis.

Onduidelijkheid: Met carnaval is niet alles voorspelbaar. Je kunt de planning nog zo duidelijk hebben, soms lopen dingen anders en dat is vaak juist heel leuk. Een hoogsensitief kind kan dit heel lastig vinden, wat een spontane actie ( bijv. ergens anders eten of nog even naar dat andere café) een stuk minder leuk maakt. Leg je kind uit dat dingen soms nu eenmaal anders lopen en dat je begrijpt dat dat op dat moment heel lastig is, maar dat het ook heel leuk kan zijn. Bijv. omdat je dan ineens frietjes gaat eten i.p.v. stamppot.

Soms is het moeilijk om te zien waar je kind behoefte aan heeft, zeker als je kind het pas laat blijken als het overprikkeld is en alleen nog maar kan huilen of heel boos kan zijn. Dit is heel lastig en maakt het carnaval vieren een stuk minder leuk, zeker als je het zelf nog wel naar je zin hebt. Komt dit vaak voor? Regel dan voor een dag een rustige, vertrouwde oppas die bij jullie thuis met de kinderen eet en ze in hun eigen bedje legt of laat je kinderen lekker logeren bij opa en oma.

Is het lastig voor je gezin om steeds maar weer rekening te houden met je hoogsensitieve kind? Of heb je al van alles geprobeerd, maar blijft het steeds heel moeilijk voor je kind om met dit soort situaties om te gaan? Neem dat eens contact met me op. Dan kijken we samen wat een oplossing zou kunnen zijn. Je kunt me mailen via dapperkindercoaching@gmail.com of bellen/appen op 06-28575071.

Read more

Blog 47: Hoe help je je kind te vertrouwen op zichzelf?

 

Bij sommige kinderen lijkt het er van nature te zijn en bij anderen moet het echt groeien. In sommige gevallen was het er wel, maar zie je als ouder dat je kind steeds minder in zichzelf gelooft.

Die laatste groep kinderen heeft het vooral heel lastig. Ze reageren namelijk op dingen die ze in hun ogen niet goed doen of die niet goed gaan. Deze situaties zorgen voor gedachten en die worden helaas omgezet naar negatieve gedachten die het zelfvertrouwen ondermijnen. Bijv. je hebt het weer niet goed gedaan, dit gaat je nooit lukken, ook nu zal het wel niet goed gaan.
Ervaringen die ooit gebeurd zijn, worden dan gekoppeld aan de huidige situatie. Iets wat heel logisch is, want je hoofd probeert je voor pijn te behoeden. Je weet niet of het gaat gebeuren, maar je kan maar beter zeker zijn. Doordat je dingen daardoor niet meer doet of situaties minder opzoekt, heb je minder kans om deze gedachten te weerleggen. En als je de situatie wel aan gaat, heb je grote kans dat je toch de dingen eruit pikt die je lastig vond i.p.v.  te kijken naar wat goed ging.

Wat helpt je kind om weer op de situatie te vertrouwen, maar vooral ook op zichzelf te vertrouwen? Dat laatste is belangrijk, want als je op jezelf kunt vertrouwen kun je elke situatie aan. Hoe moeilijk deze ook is.

Tips voor meer krijgen van meer zelfvertrouwen:

 1. Praten over moeilijke situaties met je kind. Wat maakt het zo lastig? Wat lukt er wel?
 2. Praat ook na een moeilijke situatie samen over wat er zo goed ging en wat zou je nog willen leren.
 3. Leer je kind dat spanning, verdriet en boosheid horen bij het leven en bij bepaalde situaties. Deze gevoelens zijn lastig, maar hebben ook een doel.
 4. Start met je kind een onderzoek. Waar is hij allemaal goed in? Maak daar een mooie collage van. Daarna kan je kind het laten zien aan mensen in de omgeving en vragen of mensen om hem heen ( papa, mama, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, vriendjes, leerkrachten) nog iets toe te voegen hebben.
 5. Noem voor het slapen gaan 3 dingen op die vandaag heel goed zijn gegaan. En waarom gingen die heel goed. Wat heeft je kind gedaan om daar voor te zorgen? Je kunt ze opschrijven, maar dat hoeft niet.
 6. Probeer als ouders je focus te leggen op wat er goed gaat en wat er niet goed gaat te laten gaan. Dit zal natuurlijk de ene dag beter gaan dan de ander. Maak dat bespreekbaar. Laat maar zien aan je kind dat ook bij jou niet elke dag alles lukt. Ook dat hoort bij het leven.

 

 

Blijft je kind langer last houden van te weinig zelfvertrouwen en belemmert het hem/haar in het dagelijkse leven? Neem dan eens contact met me op, dan kunnen we samen bekijken wat we voor je kind kunnen doen. Je kunt mailen naar dapperkindercoaching@gmail.com of bellen/ appen naar 06-28575071

 

 

Read more