Blog 2: Ken jij de kwaliteiten van je kind?

Ken je dat? Je bent zelf ontzettend efficiënt maar je kind is echt mega chaotisch. Je snap er echt niks van. Iedere keer opnieuw leg je uit hoe je het graag wil hebben maar je kind pikt het niet op. Hang je tas aan de kapstok! Laat je spullen niet slingeren maar ruim ze meteen even op. Maak eens een schema voor je huiswerk dan weet je wanneer je wat moet doen. ondanks al je pogingen om je kind wat efficiëntie bij te brengen blijft het een grote chaos rondom je kind

Of je bent zelf heel daadkrachtig, alles wat moet gebeuren pak je aan en bij alle goede tips die je kind geeft laat zij alleen maar dwars gedrag zien. Ze gaat er tegen in. Zij wil niet mee werken aan jou manier. Hoezo moet het altijd op jou manier.

Dit kan heel wat frustratie opleveren.

Deze week wil ik eens proberen om je hier anders naar te laten kijken.


Even een korte uitleg van de theorie:

Iedereen heeft kwaliteiten. Er bestaan kernkwaliteiten, valkuilen en allergieën en uitdagingen.

Kernkwaliteit is een eigenschap die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren.

Je valkuil is dat gene wat er gebeurd als je je kernkwaliteit te ver doorvoert. Als je efficiënt bent en je komt in je valkuil dan wordt je statisch en moet alles op jou manier.

Je allergie is het tegenovergestelde van jou kernkwaliteit. Je snapt niet dat mensen zich zo gedragen.

Je uitdaging is wat je helpt om uit je valkuil te komen.

Het vreemde van dit geheel is dat jouw uitdaging vaak de kwaliteit is van de gene waar jij je groen en geel aan kunt ergeren. De persoon die alles op een manier doet waarvan je alleen maar kan denken, hoezo dan?? Bezit wat jij nodig hebt of nodig kan hebben. Dit betekent dat je dus iets van je eigen kind kunt leren die een andere kwaliteit beheerst als jij.

Nu zie je de kwaliteit van je kind vaak niet omdat soms de valkuil van je kind veel meer aanwezig is. Wat je kan helpen is te weten welke kernkwaliteit er hoort bij de valkuil van jouw kind. Wist je namelijk dat bij de valkuil chaos, creativiteit hoort. Creatief klinkt veel fijner dan chaotisch.

Hieronder plaats ik een lijst met valkuilen die voor ons vaak negatief klinken. Daarbij zet ik de kernkwaliteit die bij deze valkuil hoort en een meer positief imago heeft.

Kijk eens in de lijst of je een valkuil herkent die je kind bezit en wat de kernkwaliteit is die erbij hoort.

Dwars – autonoom

Drammerig – daadkrachtig

Sentimenteel – empathisch

Cynisch – realistisch

Rebels – kritisch

Roekeloos – moedig

Onzichtbaar – meegaand

Naïef – optimistisch

Afstandelijk – rationeel

Arrogant – zelfverzekerd

Afwachtend – rust

Wispelturig – spontaan

Fanatiek – toegewijd

Welke valkuil herken in bij je kind? Welke kwaliteit bezit je kind dan? Kijk eens of je deze kwaliteit bij je kind deze week kunt herkennen. Is er iets in deze kwaliteit waar jij iets van kan leren?

Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen. Laat je het me weten in een reactie?

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 1: De ochtend met schoolgaande kinderen.