Blog 3: Zelfvertrouwen

Er zijn kinderen die vol zelfvertrouwen in het leven staan. Zeker weten dat het ze gaat lukken en zo tegen je zeggen: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan (Pipi Langkous). Kinderen die blijven proberen als iets niet lukt omdat ze weten dat ze het uiteindelijk zal gaan lukken.

Er zijn ook kinderen die dit een stuk lastiger vinden. Deze kinderen zeggen tegen je: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het niet kan of ik heb het al een keer geprobeerd ik weet dat ik het niet kan.


De eerste groep kinderen vraagt om ouders die het proces begeleid en stimuleert en zich vooral niet te veel met het proces bemoeid. Het kind heeft zijn eigen plan als gemaakt en het werkt, hoe vaak het ook opnieuw gaat proberen.

De tweede groep kinderen vraagt om ouders die het proces begeleid, het kind steeds opnieuw laat proberen en vooral zelf als voorbeeld laat zien dat je ook fouten mag maken en dat het zelfs een hele mooie fijne leerschool is om te zien wat je kunt veranderen of om te zien wat wel werkt.

Zou jij dat durven? Je kind laten zien dat je best fouten mag maken? Dat je door het te blijven proberen je tot een steeds mooiere en handigere uitkomst komt? zonder je zelf hier voor af te straffen?

Uit eigen ervaring weet ik hoe ontzettend moeilijk dit is. Het afgelopen jaar heb ik me bezig gehouden om mijn perfectionist de deur uit te doen. Dit betekent dat ik dingen los ben gaan laten die ik normaal altijd gebruikte om zekerheid te hebben in de uitkomst. Zo eng om te doen. Ik kwam mezelf op heel veel momenten tegen. Maar het aller moeilijkste om te zien was wat ik als voorbeeld voor mijn kinderen, ze onbewust had aangeleerd. Dit was voor mij de grootste drijfveer om door te gaan met mijn leerproces. En daarmee een voorbeeld worden in meer vertrouwen hebben in mezelf en mijn eigen kunnen en niet meer in de perfectionist.

Met deze ervaring op zak begrijp ik heel goed hoe het is om iets los te moeten laten wat je juist lijkt te helpen.

Merk je dat je kind weinig zelfvertrouwen heeft kun je 2 dingen doen.

Bekijken hoe het zelfvertrouwen van je kind te bevorderen is. Onderzoeken wat je kunt doen om dit proces te stimuleren.
Hoe zit het met je eigen zelfvertrouwen? Kunnen jullie het voorbeeld geven in zelfvertrouwen? Wat moet je hier zelf voor doen of laten?
Bij beide punten kan ik je helpen.

Ik kan je kind begeleiden in het opbouwen van het zelfvertrouwen. Het laten ervaren wat het is.
Ik kan met jou als ouder bekijken wat je nodig hebt om je eigen zelfvertrouwen op te bouwen en je dit ook laten ervaren en ook met je bekijken hoe je dit in kunt zetten bij het opbouwen van zelfvertrouwen van je kind.
Herken je jezelf of je kind in mijn verhaal neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Je kunt dit doen door het contactformulier in te vullen op de site. Of door te bellen, appen of mailen.

https://info@coachinghaaren.nl/

06-28575071

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 2: Ken jij de kwaliteiten van je kind?