Blog 33: Mijn hoogsensitieve kind heeft een hele sterke wil. Hoe ga ik hier mee om?

Van hoogsensitieve kinderen (HSK) wordt vaak gedacht dat het gevoelige kinderen zijn die erg meegaand zijn en daardoor alles maar goed vinden en met alle winden mee waaien. Dit is heel vaak juist niet het geval als ze thuis zijn, maar ook op school hoeft dit helemaal niet het geval te zijn.
Je kind weet thuis vaak heel duidelijk wat het wel of niet wil. En als de zaken even anders gaan dan hij ze wil, kan er flinke onrust ontstaan. Dit kan komen doordat de structuur net lekker duidelijk was en nu doorbroken wordt, waardoor je kind weer opnieuw structuur aan moet brengen. Zoals ik al eerder heb verteld, is de verwerkingssnelheid van iemand met hoogsensitiviteit een stuk lager dan bij andere mensen. De nieuwe situatie moet weer opnieuw in allerlei plaatsen in de hersenen gaan toetsen wat de risico’s zijn, wat voor andere mensen beter is, wat voor hemzelf beter is etc. Dit heeft tijd nodig en geeft een heel verward, onmachtig gevoel. Omdat je kind dit gevoel niet wil, kan je kind heel star zijn en vast willen houden aan het oorspronkelijke plan. Ook kan het ineens tussendoor komen van andere plannen onrust geven, omdat je kind zelf een heel ander plan voor ogen had. Ook dan kun je een heel star en boos kind voor je krijgen.

5 Tips over hoe je omgaat met een kind met een sterke wil.


Wat voor alle kinderen geldt die een sterke wil hebben, is dat ze duidelijk willen hebben waarom iets gebeurt. Leg je kind uit waarom de dingen vandaag even anders lopen dan normaal. En geef ook aan of dit alleen vandaag is of dat dit een langdurige verandering gaat zijn.
Geef je kind de ruimte om vragen te stellen. Zo weet je waarom je kind het lastig vindt en graag bij het vorige plan wil blijven.
Kijk of er ruimte is om te onderhandelen. Een kind met een sterke wil houdt er niet van om dingen opgelegd te krijgen ( en wees eerlijk wie wel). Kijk waar er ruimte is om het voor je kind makkelijker te maken.
Blijf bij wat je hebt afgesproken. Wees daar heel duidelijk in. Hoe meer je daar in toegeeft, hoe meer er onduidelijk is en hoe moeilijker het wordt. Als de verandering is dat papa hem vandaag in bed legt i.p.v. mama, doe dat dan ook. Dat blijft staan. Daar binnen kun je kijken wat aangepast kan worden om het makkelijker te maken. Is het fijn om voor dat mama naar haar afspraak gaat nog even te knuffelen ? Neem daar dan even de tijd voor.
Vraag eens aan je kind wat het voor hem makkelijker maakt om een verandering door te maken. Is dat duidelijkheid? Is dat iets eerder weten dat het vandaag anders gaat? Is dat even uitrazen als je boos bent? Je kind heeft daar vast mooie oplossingen voor.
 

Een kind met een sterke wil is erg moeilijk om mee om te gaan. Het vergt erg veel van jou als ouder.
Zou je hier eens over willen praten of advies in willen? Neem dan contact met me op en we maken een afspraak. Je kunt me bereiken op https://info@coachinghaaren.nl/ of 06-28575071

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 32: Hoogsensitieve kinderen en gevoeligheid voor prikkels: Deel 4 nieuwe situaties.