Blog 20: #doeslief tegen jezelf

In de media gaat het steeds over doe eens lief voor een ander. We mogen wel wat vriendelijker zijn tegen de mensen om ons heen. En ik zal je zeggen, ik ben het daar helemaal mee eens. Door met respect, liefdevol en met compassie te reageren op je medemens, maken we de wereld in mijn ogen een stukje mooier. Maar ben je daartoe wel echt in staat als je niet vanuit liefde, respectvol en met compassie op jezelf reageert?


Het gedrag dat we bestempelen als niet lief gedrag is: onbeschoft, respectloos, boos, egoïstisch en agressief gedrag. Gedrag dat op dat moment allesoverheersend is, waardoor andere mensen overdonderd raken of angstig. Dit gedrag komt voort uit een gevoel van onmacht en controle verlies. Bijv. als je kind is aangereden door een auto en je hebt de angst dat je kind dood kan gaan. Het ambulancepersoneel werkt hard, maar jij ziet je kindje alleen maar verder wegzakken. Dan kun je daar boos/agressief op reageren, vanuit je angst. Je voelt onmacht en je wilt dat er nu iets verandert waardoor je kind zeker blijft leven.

Ook kan agressief gedrag voortkomen uit groepsdruk en je beter willen voelen. Zoals bijv. na een voetbalwedstrijd. Er wordt gevochten en vernield. De ene partij doordat ze verloren hebben en zich geen verliezer wil voelen. De andere partij, omdat het heeft gewonnen, zich goed voelt en dit niet te niet wil laten verpesten door de verliezende partij. We laten ons niet klein maken. De groepsdruk zorgt ervoor dat je je samen sterker voelt en dus doe je mee. Of je nu echt wil of niet. Je wilt je geen “loser” voelen en als winnaar wil je dit gevoel vast houden.

Al deze gevoelens zijn een stuk minder heftig als we lief zouden zijn voor onszelf op dat moment en alle andere moeilijke momenten op een dag. We maken het ons zelf zo ontzettend lastig door al die vervelende dingen die we tegen onszelf zeggen de hele dag.

Ik moet echt beter mijn best doen.

Werk toch eens door.

De moeder van Jan doet alles zo goed, dat kan ik nooit.

Ik moet toch onderhand meer geld verdienen.

Ik laat toch niet over me lopen.

Wat heb je nu weer gezegd, o dat was echt dom.

Kom op doorzetten, niet zo zeuren.

Ik kan het niet.

Als ik dit doe, dan wordt mijn moeder zeker boos op mij.

Ik denk dat er nu een hoop zinnen bij je op komen die jij tegen jezelf zegt. Deze zinnen en gedachten willen je helpen om op het goede spoor te blijven. In je vaste patroon. Ze willen je ook helpen door te voorkomen dat je geen pijn hoeft te voelen. Maar helaas doen ze dit wel. Ze geven je een vervelend gevoel, maken je angstig en zorgen er voor dat je óf in de vermijding gaat door te doen wat je altijd al deed óf in de actie die je niet verder gaat helpen, omdat het geen actie is die je verder helpt. Bijv. als je er voor kiest om agressief te reageren, geeft je dat vaak niet het resultaat wat je werkelijk wil. Als jij boos wordt op het ambulancepersoneel, dan kunnen zij hun werk niet meer doen en loopt je kind een veel groter gevaar.

Als je op dat zelfde moment lief voor jezelf kunt zijn en je angst kunt herkennen en erkennen. Ik ben bang dat mijn kind dood gaat. Ik wil dat deze mensen, die hier een goede opleiding voor hebben gehad en ook willen dat mijn kind blijft leven, er alles aan doen om mijn kind te redden. Kun je jezelf en het ambulancepersoneel de ruimte geven om de levensreddende actie plaats te laten vinden.

Ik snap ook dat als je deze positieve gedachten voor de eerste keer inzet in de meest stressvolle situatie van je leven, je dat niet gaat lukken. Heel erg logisch. Als we met z’n allen willen dat we liever voor elkaar zijn, zullen we daar dus al heel lang daarvoor mee moeten beginnen. Ja, daar moeten we dus al mee beginnen als we geboren worden. Maar goed nieuws, je bent nog niet te laat. Op elke leeftijd kun je dit leren. Dus begin vandaag!

Want je kunt pas echt lief zijn voor een ander, als je lief bent voor jezelf.

5 tips: Hoe kun je liever zijn voor jezelf en hoe leer je jouw kind dit?

Maak gebruik van affirmaties. Affirmaties zijn bemoedigende zinnen die je gedurende de dag en voor een lange periode van minstens 30 dagen tegen jezelf zegt. Bijv. Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik vertrouw op mezelf. Ik kan elke situatie aan. Ik vind dit heel eng, maar ik ga het wel doen.
Laat je kind zijn eigen helpende zinnen maken. Welke zin helpt je om dit probleem aan te pakken? Schrijf hem op en hang het op zijn kamer of laat hem het in zijn broekzak doen.
Leer te denken in oplossingen. Wat is het probleem? Hoe kan ik een stapje zetten om vooruit te gaan? Maak daar een doel van. Is het je voor 3 weken gelukt? Dan zet je er een stapje bij en maak je een nieuw doel.
Als je kind een probleem heeft, kun je hem laten verzinnen wat de oplossing is. Laat je kind met zijn eigen oplossing komen. Het helpt hem de volgende keer zelf een oplossing te bedenken en hij voelt zich zelfstandig en trots.
Blijf jezelf uitdagen om nieuwe dingen te ondernemen en te leren. In een nieuwe situatie kom je de niet- helpende gedachten tegen. Je kunt dan heel goed oefenen met lief zijn voor jezelf. Hoe kun je deze uitdaging aan? Vermijden of alleen maar heel hard door duwen en niet naar je gevoel luisteren zijn geen optie! Hoe kun je dit dan toch leren? Sta af en toe stil bij dit vervelende gevoel, accepteer dat het er is, maak de stapjes naar je doel kleiner of groter en werk door naar je doel. Door aan je kind te laten zien dat jij dit kunt, leert hij heel veel over hoe hij dit zelf ook kan doen. Wat jij doet als ouder, zegt zo veel meer dan woorden!
Wil je hulp bij het leren lief voor jezelf te zijn? Of wil je je kind dit graag leren en weet je niet goed hoe? Ik help je graag. Stuur me een mailtje via https://info@coachinghaaren.nl/ of bel /app me op 06-28575071


in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 19: Wat doet een kindercoach? En waarom kies je dan voor mij als coach voor jouw kind?