Blog 26: Nog niet in het ritme na de vakantie? Hoe de gezinsvergadering je daarbij kan helpen!

We zijn alweer aan de 2de week van de schooljaar bezig. De start is weer gemaakt. Na een onwennige eerste week, waar iedereen weer in het ritme moet komen, lijkt het nu weer te gaan zo als altijd.

Zelf loop ik dan weer tegen dingen aan in de organisatie van het gezin en huishouden die ik graag anders zou willen. Omdat ik weet dat ik soms erg enthousiast en fanatiek kan zijn met nieuwe dingen regelen en organiseren, maar de rest van het gezin daar ook nog wel eens mee kan overspoelen, zijn dit voor mijn punten die ik graag overleg. Overleggen gebeurt bij ons vaak tijdens het avondeten. Als er meerdere punten zijn die we graag anders willen, maken we er een echte vergadering van.

De vergadering is bedoeld om iedereen uit het gezin de kans te geven iets bespreekbaar te maken waar ze tegen aan lopen. Voor de vakantie liep onze oudste zoon er tegenaan dat hij steeds alleen of met mij zat te ontbijten, omdat hij zo vroeg op stond en dat vond hij heel ongezellig. Papa en de jongste hebben ’s ochtends wat meer moeite met opstaan en zijn daarom wat later beneden. We hebben toen samen gezocht naar een oplossing. De oplossing was; we ontbijten om half 8 gezamenlijk.

Door de vergadering leren de kinderen oplossingen te bedenken, zelf problemen aan te kaarten en een compromis sluiten. Belangrijk tijdens de vergadering is dat elke stem even hard geldt. De stem van de kinderen is evenveel als die van papa of mama. Als iemand het er niet mee eens is, dan gaan we bekijken waarom dat zo is en kijken wat we aan de oplossing kunnen veranderen om het voor iedereen prettig te maken.

Een gezinsvergadering leert kinderen niet alleen maar discussiëren, oplossingen bedenken en compromissen sluiten. De gezinsvergadering kun je ook gebruiken om kinderen te leren hoe het is om een vergadering voor te zitten of te notuleren. Deze taken wisselen elke vergadering, zodat iedereen steeds een andere rol heeft en de kans heeft om hier vaardigheden in op te doen. Doordat soms je kind voorzitter is, zit je als ouder in een andere rol in de vergadering. Je zult meer los moeten laten in de sturing van de onderwerpen. Dit geeft een andere dynamiek, die ook weer veel op kan leveren als het om oplossingen gaat.

Door de gezinsvergadering voelen kinderen zich autonoom/ zelfstandig. De oplossingen die bedacht worden, zijn van jullie samen en geen opgelegde taken of manieren. Zoals jezelf ook weet uit je eigen werk, is het veel fijner om aan de slag te gaan met iets waar je zelf zeggenschap in hebt gehad dan als je iets opgelegd krijgt. Het geeft je meer motivatie van binnenuit om iets te doen.

Waar loop jij na de vakantie tegen aan? Zijn er taken die je binnen je gezin anders kunt verdelen? Weet jij tegen welke dingen je kinderen aan lopen? Praat er samen over. Het leuke van de gezinsvergadering is dat je samen soms tot oplossingen komt die je alleen nooit bedacht zou hebben.

Wil je meer weten over de gezinsvergadering? Laat het me weten! Ik help je graag.
Ook kan ik thuis een keer een vergadering met je mee doen om te kijken hoe het nu loopt en waar er eventueel nog dingen aangepast kunnen worden zodat hij nog effectiever wordt.


in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 25 : Hoe help ik mijn hoogsensitieve kind nieuwe dingen te doen?