Blog 36 Het sinterklaas feest is niet alleen maar leuk voor een hoogsensitief kind. … tips hoe je het feest een stuk minder spannend maakt.

Deze week is het sinterklaasjournaal alweer begonnen. De heerlijke tijd van vroeg donker, gordijnen dicht en kaarsjes aan.
Het liefst zet ik het hele huis op zijn kop. Andere kussenhoezen, andere kleedjes op de bank, ramen versieren, slingers, stickers enz. Alles er op en er aan in de stijl van de sint.

In de afgelopen jaren ben ik er echter wel achter gekomen dat dat echt te veel is. In zo’n drukke tijd waar de spanning vaak hoog oploopt doordat de zwarte pieten overal kunnen zijn, de winkels volhangen met sint en piet en het op school nergens anders meer over gaat, heb ik gemerkt dat het voor thuis belangrijk is om de rust er in te houden.

Wat bij ons erg helpt, is samen het huis versieren. Dan komt je kind niet uit school ineens in een heel ander huis terug. We maken er dan echt een momentje van. Alle herfstspullen ruimen we op en de sint spullen hangen we samen op. In alle rust met een kopje thee.

Daarnaast heb je ook nog alle prachtige sinterklaas liedjes. Ik vind ze allemaal even leuk en vind het ook heel gezellig om ze op te zetten. Toch ben ik daar voorzichtig mee. Sowieso staat bij ons de radio of tv zelden aan. Dit komt ook, omdat ik er zelf last van heb als ik de hele tijd geluid om me heen heb en meerdere geluiden door elkaar geven onrust. Muziek zet ik aan als ik er naar kan luisteren of op kan dansen met de kinderen. Het heeft een functie dat het aan staat. Zo doe ik dat ook met de liedjes van de sint. Dit geeft rust.

Het aftellen naar belangrijke gebeurtenissen is bij ons altijd al aan de hand. Een aftelkalender voor wanneer je jarig bent, wanneer we op vakantie gaan of wanneer de sint komt. Tijdens het sinterklaasfeest zijn er meerdere momenten die spannend zijn voor je kind. Om meer rust en duidelijkheid te geven is het fijn om een kalender te maken waar op staat wanneer er belangrijke gebeurtenissen zijn. Bij ons staat op de kalender wanneer de sint aankomt in Nederland en in het dorp, wanneer de schoen gezet mag worden, wanneer sint op school komt, wanneer sint bij opa, opa en oma en oma komt, eventueel wanneer sint op het werk van papa of mama komt, wanneer sint thuis gevierd wordt.

Het zetten van de schoen kan ook vaak heel spannend zijn. Laat je kind weten wanneer het zijn schoen mag zetten. Mijn advies zou zijn om dit niet meer dan 3 keer per week te doen. Laat het een klein moment zijn. Zing samen een liedje, voor je kind naar bed gaat en haal samen de schoen in de ochtend uit. Zet niet heel je huis op z’n kop, dit kan je kind angstig maken. Leg ook uit dat sint en piet alleen beneden komen en nooit op de slaapkamer van je kind. Laat dit een veilige plek zijn.

Op de dagen dat het feest gevierd wordt, is de spanning vaak hoog bij je kind. Zorg dat hij lekker even naar buiten kan op die dag en dat niet alles alleen maar om het feest gaat die dag. Laat je kind verder een beetje zijn gang gaan. Je kind zal meer van je vragen op zo’n dag. Meer aandacht en meer geduld. Rust en duidelijkheid zijn op deze dagen de sleutel om de dag goed door te komen. Zeker bij je ouders en vrienden mag je vragen of ze aanpassingen doen om het voor jouw kind rustiger te maken. Want eerlijk gezegd denk ik dat alle kinderen daar baat bij hebben en niet alleen jouw kind.

Alle sint tips op een rijtje:

Versier samen het huis. Niet te veel en ook niet dwars door de kamer. Hou het bij bepaalde plekken.
Speel liedjes af op momenten dat je er mee bezig bent. Niet de hele dag door. Dit verhoogt de spanning.
Maak een kalender waar op staat wanneer belangrijke gebeurtenissen rondom sinterklaas
Pas het feest zo aan dat er rust en duidelijkheid is. Dit zal zeker niet altijd gaan. Probeer dan met je kind af en toe zelf de rust op te zoeken door de ruimte even te verlaten of naar buiten te gaan.
Ik hoop dat de tips er voor zorgen dat dit jaar het sinterklaas feest weer een prachtig feest mag zijn met wat minder spanning, zodat jouw kind hier helemaal van kan genieten!

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, bel/app of mail me dan gerust. Je kunt me bereiken op 06-28575071 of info@coachinghaaren.nl.

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 35: Hoogsensitieve kinderen hebben vaak niet door welke verantwoordelijkheden bij hen horen en welke bij de ander.