Blog 37: Herken jij de signalen van je kind als er iets aan de hand is

Soms komt je kind boos en chagrijnig uit school en dan weet je al dat er iets niet fijn is geweest op school, op de sportclub of bij de oppas . Niet fijn, maar wel lekker duidelijk.
Helaas is niet elk kind even duidelijk. Sommige kinderen geven heel andere signalen af die je niet meteen doen denken dat er iets aan de hand is.

Een aantal signalen die je misschien niet verwacht:

Je kind maakt veel grapjes
Je kind is heel druk (dansen, rennen, hard praten, stoeien)
Je kind lacht om alles
Je kind wil heel veel knuffelen
Je kind wil graag op de iPad/ telefoon op een tijd dat het eigenlijk nog niet mag.
Je kind praat met een babystem
Je kind is onverschillig
Je kind is heel erg vrolijk
Eigenlijk gaat het er vooral om dat je kind zich anders gedraagt dan anders.

Bij mijn kinderen heb ik één kind dat vooral boos is als het even niet lekker is gegaan. Het andere kind wil eigenlijk meteen uit school al op de iPad. Dit zijn de coping-mechanisme die ze zichzelf hebben eigen gemaakt. Hoe ga ik om met een probleem? Elk kind doet dit anders.

Weet jij hoe jouw kind daar mee omgaat? Het zijn vaak dingen die er voor zorgen dat ze niet aan het probleem herinnerd worden. Ze reageren het af op een ander of zorgen dat ze er helemaal niet mee hoeven te dealen door het te vergeten.

Bij hoogsensitieve kinderen kan het om kleine dingen gaan die er voor zorgen dat ze geen fijne dag hebben gehad. Dingen waar wij niet zomaar een probleem in zien. Zo kan een HSK het heel vervelend en lastig vinden als er op ze gemopperd is (of dit nu wel of niet terecht is). Of ze zijn iemand tegen gekomen die het één zegt en het ander doet.
Ook kunnen ze veel moeite hebben met mensen die oneerlijk zijn of onoprecht. Als een kind in de klas of bij de sportclub wordt voorgetrokken, waardoor een ander kind iets niet mag doen, kan een HSK hier veel last van hebben, ook als dit niet om zichzelf gaat.

Op zich is wat het probleem is dan ook niet altijd heel belangrijk. Wel is belangrijk dat je kind zich gehoord voelt als het je iets vertelt en dat het leert met het probleem om te gaan. Zo’n gesprekje geeft jou en je kind inzicht. Laat je kind ook vooral zelf met een oplossing komen als het een probleem is dat een oplossing nodig heeft. Maar soms heeft een probleem geen oplossing nodig en is een luisterend oor en een knuffel al meer dan genoeg.

Heb je vragen over dit onderwerp of heb je een andere vraag met betrekking tot de opvoeding? Ik help je graag! Ook als je kind vaak tegen dezelfde dingen aanloopt en het lastig vindt om een oplossing te bedenken kan ik je helpen. Ga voor meer info naar https://www.coachinghaaren.nl/ of mail of me op https://info@coachinghaaren.nl/ of bel/app me 06-28575071

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 36 Het sinterklaas feest is niet alleen maar leuk voor een hoogsensitief kind. … tips hoe je het feest een stuk minder spannend maakt.