Blog 38: Groepsdruk

Vandaag een onderwerp waar ik zelf de afgelopen weken veel mee gewerkt heb tijdens de groepen waar ik training aan gegeven heb.

Aan deze pubers heb ik steeds gevraagd wat groepsdruk nu precies is.
Ze kwamen met mooie antwoorden. De mooiste en duidelijkste was deze: Dat anderen je zeggen iets te doen, terwijl je het zelf eigenlijk niet wil doen.

Dan komt van mijn kant meteen de vraag: Is groepsdruk altijd negatief? Want anderen vragen je iets te doen, wat je eigenlijk niet wil doen.
Daar kwam steeds ook meteen het antwoord NEE op.

De leerlingen konden mooie voorbeelden geven van wanneer groepsdruk positief is.
De meeste voorbeelden gaan over iets niet durven, maar eigenlijk wel willen doen.
Omdat iets te spannend of te eng lijkt, doe je het maar niet. Doordat je vrienden zeggen dat je het wel moet doen en het heus niet spannend is en dat het echt heel leuk is, ga je het toch proberen.

Groepsdruk kan je dus enorm helpen om je over je angst heen te zetten. Maar wanneer is groepsdruk dan negatief? Ook deze vraag stelde ik steeds aan de leerlingen. Ook daar had elke groep hetzelfde, duidelijke antwoord: Als je over je eigen grenzen gaat.

Als we dat nu zo duidelijk aan onze kinderen geleerd hebben en eigenlijk wel allemaal weten, waar moeten we onze kinderen dan in begeleiden? Juist in het leren grenzen aangeven en bewaken.

Hoe leren we onze kinderen dit? Door onze kinderen hun grenzen te laten hebben en er ook als ouders niet steeds over heen te gaan.
Mag jouw kind op een vraag van jou, nee zeggen? Of verwacht je dat het gaat gebeuren omdat jij wil dat het gebeurt?
Een voorbeeld: Je vraagt aan het kind of hij voor jou een boodschap wil doen. Je bent de sla vergeten voor het eten. Je wil graag vast aan het eten beginnen, zodat jullie op tijd kunnen eten voor het sporten. Mag je kind dan nee zeggen? Want hij zit net zo lekker op de bank of zit fijn in zijn spel.

Bedenk eens wanneer je kind nee mag zeggen. Is dat wanneer het jou uitkomt of altijd?

Natuurlijk is het heel belangrijk om je kind grenzen te geven. Voor de regels en als het om de veiligheid gaat van je kind, is het heel goed om geen nee te accepteren, maar in alle andere situaties kun je je bedenken of je nu over een grens van je kind heen gaat.

Ook leren onze kinderen het meest van wat wij als voorbeeld geven.
Vraag je dan ook eens af hoe je zelf met grenzen omgaat. Zeg je vaak toch ja als je al 5 x nee hebt gezegd en je kind maar door blijft zeuren en drammen? Dan ben je zelf niet echt duidelijk in je grens en is het voor je kind ook niet duidelijk wat een grens nu precies is. In dit soort situaties kun je beter meteen ja zeggen. Het kan helpen om te bedenken voor je antwoord geeft aan je kind of je ja gaat zeggen als je kind gaat drammen. Zeg dan meteen ja. Kan het nu echt niet, blijf dan bij je nee en stel dit als duidelijke grens.

Kan je kind wel wat hulp gebruiken bij het stellen van grenzen of vind je het zelf lastig als het gaat om je kind? Er zijn verschillende coaching strategieën om jouw kind of jou hier bij te helpen. Ik help je graag. Stuur me een mail via https://info@coachinghaaren.nl/ of bel/app me op 06-28575071

 


in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 37: Herken jij de signalen van je kind als er iets aan de hand is