Blog 4: In contact komen en blijven met je kind: Op ooghoogte praten.

Een goede relatie met je kind is een van de belangrijkste doelen van ouders.

Wat daar een belangrijk onderdeel van is, is het in contact komen en blijven met je kind. Maar hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om dit te doen vandaag wil ik er een uitlichten en met je doornemen.

Op ooghoogte praten met je kind.

De hele dag door praat je met je kind. En deze interactie gebeurd natuurlijk niet allemaal op ooghoogte. Gelukkig niet! Daar zou je een hele dagtaak aan hebben.

Maar wanneer is het dan wel handig om op ooghoogte met je kind te praten? Dat is op de momenten dat je echt contact wilt maken. Mensen hebben beter contact als ze oogcontact maken. Ook hebben mensen een fijner contact als ze op gelijke hoogte met elkaar praten, dit zorgt ervoor dat er een kleiner machtsverschil ontstaat waardoor je dichter tot elkaar komt)

Dit zijn een paar momenten waar je het bij in kunt zetten:


Als je iets duidelijk wilt maken aan je kind.

Als je met je kind naar de winkel gaat. In de winkel wil je kind graag iets hebben wat jij niet wil kopen. Op dit moment is het handig om even door je knieƫn te zakken en aan je kind op ooghoogte uit te leggen dat jullie dit vandaag niet gaan kopen en daarna geef je je kind een opdrachtje wat het wel mag. Bijv. we gaan wel appels kopen. Jij mag de 4 mooiste in een zakje stoppen.

Als je met aandacht wilt luisteren naar het verhaal van je kind.

Je kind vertelt de hele dag door verhalen. Soms vervliegen die verhalen omdat je niet helemaal je aandacht erbij hebt en weet je eigenlijk niet wat je kind vertelt. Door even te stoppen waar je mee bezig bent en op gelijke hoogte te gaan zitten met je kind, heb je oogcontact en meer aandacht voor het verhaal. Je hoort zo beter wat er vertelt wordt.

Als je samen speelt.

Als je zelf op een stoel zit en je kind op de grond speelt zul je merken dat je snel niet meer echt samen speelt. Zoals je misschien gemerkt hebt spelen kinderen graag op de grond. Om met je kind mee te spelen is het fijn als jij ook op de grond speelt. Of als dit lastig voor je is, een plek aan tafel te kiezen waar jullie beide aan gaan zitten om samen te spelen.

Als jij met aandacht iets aan je kind wilt vertellen.

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als je luistert naar de verhalen van je kind. Door oogcontact te hebben met je kind vergroot je de aandacht van je kind voor het verhaal dat jij wilt vertellen. Dit kan iets zijn wat je, je kind wilt leren, jou belevenissen van de dag, je kind vertellen wat jullie deze dag gaan doen etc. bij alle verhalen waar je graag even de aandacht van je kind wilt is het fijn om in contact te komen en op ooghoogte met elkaar te praten.

Als je je grenzen aangeeft.

Ook op het moment dat jij je grenzen aangeeft is het handig om echt met elkaar in contact te zijn. het oogcontact met je kind zorgt er voor dat je ziet of je grens duidelijk is bij je kind. Je kunt dan ook uitleggen waarom dit je grens is. In dit contact voel je wat je kind er van vindt en voelt het kind waarom je deze grens stelt. Hierbij kun je ook feedback geven aan je kind. Waar zie je vooruitgang en wat kan er nog verbeterd worden. En ook feedback ontvangen van je kind.

Als je je kind erkenning geeft

Erkenning geven aan je kind is vertellen wat je zo fijn, lief, geweldig van je kind vindt maar ook dat je begrijpt waarom het kind ergens mee worstelt. Als het kind pijn heeft doordat het is gevallen helpt het om samen op ooghoogte naar de pijn te kijken. De wond verzorg je en je praat samen over dat het echt even niet fijn is. Als je kind een boze bui heeft kan het soms fijn zijn om bij je kind te gaan zitten. En te erkennen dat het zich vervelend voelt en dat je dat begrijpt. Ook het vertellen dat je trots bent op je kind en waarom dat is komt het beste binnen als je op ooghoogte oogcontact kunt maken.

Wat zijn voor jou de momenten dat je al praat met je kind op ooghoogte?

Zijn er momenten die ik nu niet genoemd heb en die jij heel waardevol vindt?

Is er een moment dat je graag uit wilt proberen?

Laat het me weten in een reactie onder de blog.

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 3: Zelfvertrouwen