Blog 40: Help, mijn kind kan niet slapen!

Je kent het vast wel, na een drukke dag of dagen komt je kind in bed maar moeilijk tot rust. Hij komt steeds zijn bed uit en kan maar niet slapen.
Lastige momenten zijn dat. Zeker als ze herhaaldelijk voorkomen.

Vaak merk je al voordat je kind naar bed gaat of tijdens het in bed leggen dat er onrust is. Dit kan zijn door druk gedrag, slechter luisteren naar opdrachten of doordat je kind snel boos of huilerig is. Als je dat moment herkent, kun je gaan bekijken wat je kind vandaag kan helpen om tot rust te komen.

Als je kind vaak erg onrustig is voor het gaat slapen, kun je gaan kijken naar hoe de dag van je kind ingedeeld is. Heeft het zijn energie kwijt gekund door buiten te spelen? Heeft je kind tot kort voor het slapen nog een game gespeeld? Heeft je kind veel beeldschermtijd gehad vandaag? Hoe gaat je kind om met andere mensen, durft het zijn grenzen aan te geven? Vertelt je kind je wel eens wat hem dwars zit of praat het daar liever niet over? Allemaal punten en signalen die je aan kunt pakken om ’s avonds een rustiger kind naar bed te brengen.

Wat kun je nu doen als je kind om welke reden dan ook vanavond onrustig is? Hier een paar tips:

Maak tijd om in bed of op de bank samen te knuffelen. Knuffelen geeft het oxytocine hormoon af waardoor je rustig wordt.
Lees samen een verhaaltje. Een rustig verhaal over iets dat je kind leuk vindt geeft rust.
Misschien niet het eerst waar je aan denkt om met je kind te doen, maar een geleide meditatie kan erg helpen om uit het hoofd te komen en in je lijf. Iets simpels als het volgen van je ademhaling kan al heel veel rust geven.
Samen de dag doornemen. Praat samen over de dag. Wat was er zo fijn aan vandaag? Was er ook iets niet zo leuk? Het is fijn om af te sluiten met iets wat heel fijn was deze dag.
Als je kind vaker onrustig is in de avond kun je de dag indeling van je kind bekijken. Kijk dan naar:

Heeft je kind genoeg energie kunnen verbranden? Is het buiten geweest vandaag? Bedenk dat op regenachtige dagen de kinderen vaak op school niet buiten hebben gespeeld. Kun je vandaag nog even samen naar buiten? Of is er binnen een beweeg spel dat je kunt doen? De richtlijn staat op minstens 1 uur bewegen per dag.
Hoeveel schermtijd heeft je kind? Weet jij wat de richtlijnen zijn?
Kinderen van 0 tot 2 jaar: maximaal vijf minuten per dag
Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
Kinderen van 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten)
Kinderen van 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag.
Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
Kinderen 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Stop minstens een half uur voor het naar bed gaan met de schermtijd. Met games geldt daar zelfs 1 uur voor.

Kan je kind praten over wat hem dwars zit? Vraag overdag regelmatig aan je kind hoe het met hem gaat. Praat samen over wat fijn voelt of verdrietig of boos. Help je kind emoties leren herkennen.
Kan je kind aangeven wat zijn grenzen zijn? Een kind dat de hele dag door zijn eigen gevoel opzij zet om het voor de ander goed te doen, zal aan het einde van de dag uitgeput zijn. Oefen met je kind hoe je aan kunt geven dat je iets niet wil. Dit kan bijv. door een rollenspel te spelen.
Vind je het lastig om een balans te krijgen in het bed ritueel van je kind? Heeft je kind moeite om zijn grenzen aan te geven of om te vertellen wat hem dwars zit? Ik help je graag.
voor vragen kun je met bellen/ appen of mailen. 06-28575071 of https://info@coachinghaaren.nl/


in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 39: 6 Tips voor een gezellige en rustige pakjesavond.