Blog 41: Tips voor een gezellige kerst en oud & nieuw.

De kerstvakantie komt er weer aan. Vaak zitten daar een hoop drukke dagen in. Bezoekje aan familie, vrienden die komen eten, een uitstapje hier en een uitstapje daar.
Hoe maak je nu dat binnen die drukke verplichtingen je toch nog de rust vindt met je kinderen en niet te vergeten de gezelligheid?

Vaak vinden we dat het gezellig moet zijn met kerst. Er moet een liefdevolle en fijne sfeer hangen. Maar misschien heb je wel gemerkt dat hoe meer je dit gaat afdwingen, hoe minder er overblijft van de rust en de gezelligheid.

Tips voor een gezellige kerst.

Versier samen met je kinderen het huis en de kerstboom. Hou het vooral simpel. Niet je hele huis op zijn kop, maar een paar kleine veranderingen die je huis in kerstsfeer brengen.
(kleine tip nog: als je net als ik liever de grote kerstboom alleen versiert, omdat je hem er het liefst uit wil laten zien zoals jij mooi vindt, geef je kinderen dan een eigen kerstboompje om te versieren).

Vraag je kinderen te helpen bij de voorbereidingen voor kerst. Geef ze de verantwoordelijkheid over een gerecht tijdens het kerstdiner. Laat ze dit zelf uitkiezen, de boodschappen er voor doen en daarna ook zelf ( met wat hulp) bereiden (Pinterest heeft heel veel leuke ideeën voor kinderen).
Geef elkaar de ruimte om rust te zoeken in je eigen activiteit. De drukte van de dagen geeft ook wat meer behoefte aan rust. Geef elkaar die ruimte. Zorg dat je minstens 1 uur per feestdag hebt die je kunt besteden aan iets wat jij leuk vindt om te doen. Dit geldt ook voor je kinderen.
Zit niet alleen maar binnen, maar ga lekker naar buiten. Doe eens een kerstbomentocht door het dorp. Kijk bij de mensen wie de mooiste kerstboom heeft en stop bij deze mensen een kaartje in de bus met de tekst: Wij vinden jullie huis het mooist versierd of jullie hebben een hele mooie kerstboom.
Als je echt in contact wilt zijn met elkaar, speel dan eens iets wat je kind graag speelt. Speel die game ( waar je eigenlijk niks aan vindt) eens samen met je kind, speel samen met de lego/poppen of speel een potje voetbal.
Tips voor oud & nieuw:

Maak voor elk uur dat je kinderen op mogen blijven een activiteit of een cadeautje. Bijv. glow in de dark staafjes, een woordzoeker, attributen voor gekke foto’s, pictionary, wie is het? Pak deze in met op elk pakje een tijd waarop ze het open mogen maken.
Laat je kinderen naar bed gaan en nog even slapen voor het 12 uur is. Laat hele kleine kinderen misschien ook wel gewoon slapen. Of doe overdag een dutje samen.
Vuurwerk is voor heel veel kinderen heel spannend. Het vele licht en geluid maakt het overweldigend. Vind je kind het te spannend? Laat het lekker van achter het raam naar buiten kijken.
Ik wens je hele fijne kerstdagen en een heel gezond, gelukkig en verbonden 2020!

Mocht je kind veel moeite hebben met deze feestdagen, neem dan eens contact met me op. We kunnen dan samen kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat je kind meer rust krijgt op deze drukke dagen. Mail of app me op https://dapperkindercoaching@gmail.com/ of 06-28575071.

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 40: Help, mijn kind kan niet slapen!