Blog 44 : Hoe kies je een middelbare school voor je kind?

De open dagen van de scholen zijn weer begonnen. Zo veel keuzes!
Op dit moment zitten wij helemaal in het proces van het kiezen van een school voor onze oudste zoon. Hij zit in groep 8 en gaat na de zomervakantie de grote overstap maken naar de middelbare school. Een belangrijke keuze. Waar let je dan op?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om het samen over te hebben en te onderzoeken.

Heeft je kind al enig idee wat het later voor beroep zou willen doen?
Wat zijn de talenten van je kind?
Hoe leert je kind?
Hoe zijn de leerprestaties van je kind?
Hoe staat je kind tegenover leren?
Deze punten kunnen bepalen welk niveau je kind kiest. Je krijgt een advies vanuit school dat gebaseerd is op de schoolprestaties van je kind en hoe je kind in de klas is. Hoe gaat het om met zijn taken?
In de krant las ik dat dit niveau echter maar past bij 69% van de kinderen. Voor de andere kinderen is het gewoon weg nog te vroeg om een goede keuze te maken. Soms zitten ze nog net niet in de puberteit. En ze willen nu nog hard werken voor een punt en dat zakt weg als ze er eenmaal midden in zitten. Soms moeten kinderen zich nog wat meer ontwikkelen op taakgerichtheid voor ze echt kunnen gaan werken aan school. Soms weten kinderen nog helemaal niet wat ze later willen gaan doen of wat hun talenten zijn en hebben ze geen idee waarvoor ze werken.
Dit wordt mede veroorzaak door het feit dat ze zo ontzettend jong zijn. 12 Jaar is een lastige leeftijd om wisselingen door te maken en al een keuze te moeten maken voor de toekomst. In veel landen hoeft dit pas als je 15 of 16 bent.

Dit zorgt er voor dat 31% van de leerlingen een niveau omhoog of omlaag gaat tijdens de middelbare school periode.
Punt 3 en 4 worden dus door school zo goed mogelijk bekeken en overwogen. Daar komt het schooladvies vandaan.

Maar punt 1,2 en 3 zijn zeker ook erg belangrijk in het maken van je keuze.
Heeft je kind al een idee wat hij later wil gaan doen, dan kun je bekijken welke vakken en welk niveau daarvoor nodig zijn. Welke kwaliteiten heeft hij al en welke kan hij nog leren? Welke school sluit hierop aan? Als je kind talent heeft voor taal, techniek, wiskunde, dans, sport of muziek, welke school biedt hier aandacht voor? Welke school biedt hier misschien ook wel iets extra’s in.

Heeft je kind nog geen idee, kun je dan wel zo naar de talenten van je kind kijken? Waar is je kind echt goed in en kan dit zonder afleiding uren achter elkaar doen? Is dat creatief bezig zijn? Dingen uitzoeken? Planningen maken? Sporten? Muziek maken? Enz.

Als je naar deze punten kijkt van een school, zou je dan een andere keuze maken in niveau voor je kind of de keuze van de school zelf? Of blijft dat hetzelfde?

Een kind in groep 8 heeft veel vragen voor het naar de middelbare school gaat. Naast dat het een nieuw begin is en een leuke nieuwe uitdaging, is het onbekende voor veel kinderen ook heel erg spannend.
Ga eens met je kind zitten en praat eens over de dingen die je kind wil weten over de nieuwe school. Vaak zijn dit niet de dingen die wij willen weten. Maar gaat het over hele simpele dingen zoals, hoe vaak heb ik pauze, zit ik elke les bij dezelfde kinderen in de klas, krijg ik veel huiswerk, hoe moet ik naar school fietsen, is het toilet schoon, zullen de docenten wel aardig zijn of alleen heel streng, zitten er aardige kinderen op school, ga ik buitengesloten worden? Enz.

Heeft je kind veel moeite met het maken van deze keuze? Of met het gaan naar de middelbare school? Bel of app me eens. Dan kunnen we samen kijken waar je kind behoefte aan heeft. Ik zoek dan samen met je kind uit wat het zo lastig vindt en wat het wil weten (of kunnen) voor het naar de middelbare gaat. Dit kan individueel of in een groep tijdens de training: Goed van start! Je kunt me appen of bellen op 06-28575071 of mail naar https://dapperkindercoaching@gmail.com/


in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 43 Mijn kind en toetsen.