Blog 45: Onderzoek naar wat je kind helpt om te ontprikkelen of ontspannen.

Elk kind heeft dat wel eens, een super vol hoofd of gewoon stress. Je merkt dit doordat je kind sneller huilt, sneller boos is of zich terug trekt. Voor elk kind is het anders om van dit volle hoofd of van stress af te komen. Omdat dit voor ieder kind anders is, is dit ook per kind een onderzoek waard.

Hoe pak je dit nu aan? Praat met je kind over zijn volle hoofd of de stress die het ervaart. Wat gebeurt er in zijn lijf? Is dat buikpijn, lijkt het of iemand je keel dicht knijpt, spierspanning, hoge ademhaling, paniek etc. Als je kind voelt waar bij hem stress of overprikkeling zit in zijn lijf, gaat het op een gegeven moment ook al een klein signaal van het lijf herkennen. Het punt waarop je kunt voorkomen dat het echt overprikkeling wordt of stress. Dit kan je kind leren door dit eerst een aantal weken dagelijks te vragen. Waar zit je nu? Eventueel met behulp van een lijn van 0 -10.

Daarna ga je samen kijken wat fijn is om tot rust te komen. Dit is voor elk kind anders en het kan ook nog per moment anders zijn. Het is dus fijn om een paar manieren te hebben die je afwisselend kunt gebruiken.

Hieronder maak ik een lijst met manieren om te proberen:

Sporten
Buiten spelen
Hardlopen
Boksen op een boksbal
Stoeien
Knuffelen met een knuffel
Knuffelen met papa of mama
Je huisdier aaien
Jezelf aaien
Iemand aait jou
Praten over wat vervelend was
Praten over wat fijn gaat
Praten over waar je dankbaar voor bent
Knutselen
Kleuren
Wandelen
Bellen blazen
Origami
In de tuin werken
Teken wat je lastig vindt
Teken wat je graag wil
Tekenen
Spelen met lego
Spelen met poppen
Rollenspel
Ademhaling
Meditatie
Voorlezen
Lezen
Yoga
 

De lijst is verre van compleet. Voel je vrij om alles waar je zelf op komt toe te voegen. Je mag ze ook als reactie onder mijn blog erbij zetten, want ik ben heel benieuwd wat er nog meer allemaal kan helpen.

Probeer eens van alles uit. Probeer het een paar dagen uit en bekijk ervoor en erna hoe je kind zich voelt. Was het fijn? Dan blijft het op de lijst. Was het wel leuk, maar maakt het geen verschil, laat het dan nog even staan om op een ander moment nog eens te proberen. Word je er gestrester van? Streep het dan heel gauw door. Op naar het volgende.

Activiteiten die ontstressen of ontprikkelen kun je ook preventief gebruiken door ze dagelijks of meerdere keren per week in te plannen. Als je stressniveau elke dag een beetje zakt, wordt het minder snel te hoog.

Heel veel plezier en succes met jullie onderzoek!

Blijft je kind last houden van overprikkeling of stress? Neem dan eens contact met me op. Dan kunnen we samen kijken naar wat jouw kind nog meer kan helpen. Je kunt me appen of bellen op 06-28575071 of mailen via https://dapperkindercoahing@gmail.com/

 


in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 44 : Hoe kies je een middelbare school voor je kind?