Blog 47: Hoe help je je kind te vertrouwen op zichzelf?

Bij sommige kinderen lijkt het er van nature te zijn en bij anderen moet het echt groeien. In sommige gevallen was het er wel, maar zie je als ouder dat je kind steeds minder in zichzelf gelooft.

Die laatste groep kinderen heeft het vooral heel lastig. Ze reageren namelijk op dingen die ze in hun ogen niet goed doen of die niet goed gaan. Deze situaties zorgen voor gedachten en die worden helaas omgezet naar negatieve gedachten die het zelfvertrouwen ondermijnen. Bijv. je hebt het weer niet goed gedaan, dit gaat je nooit lukken, ook nu zal het wel niet goed gaan.
Ervaringen die ooit gebeurd zijn, worden dan gekoppeld aan de huidige situatie. Iets wat heel logisch is, want je hoofd probeert je voor pijn te behoeden. Je weet niet of het gaat gebeuren, maar je kan maar beter zeker zijn. Doordat je dingen daardoor niet meer doet of situaties minder opzoekt, heb je minder kans om deze gedachten te weerleggen. En als je de situatie wel aan gaat, heb je grote kans dat je toch de dingen eruit pikt die je lastig vond i.p.v. te kijken naar wat goed ging.

Wat helpt je kind om weer op de situatie te vertrouwen, maar vooral ook op zichzelf te vertrouwen? Dat laatste is belangrijk, want als je op jezelf kunt vertrouwen kun je elke situatie aan. Hoe moeilijk deze ook is.

Tips voor meer krijgen van meer zelfvertrouwen:

Praten over moeilijke situaties met je kind. Wat maakt het zo lastig? Wat lukt er wel?
Praat ook na een moeilijke situatie samen over wat er zo goed ging en wat zou je nog willen leren.
Leer je kind dat spanning, verdriet en boosheid horen bij het leven en bij bepaalde situaties. Deze gevoelens zijn lastig, maar hebben ook een doel.
Start met je kind een onderzoek. Waar is hij allemaal goed in? Maak daar een mooie collage van. Daarna kan je kind het laten zien aan mensen in de omgeving en vragen of mensen om hem heen ( papa, mama, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, vriendjes, leerkrachten) nog iets toe te voegen hebben.
Noem voor het slapen gaan 3 dingen op die vandaag heel goed zijn gegaan. En waarom gingen die heel goed. Wat heeft je kind gedaan om daar voor te zorgen? Je kunt ze opschrijven, maar dat hoeft niet.
Probeer als ouders je focus te leggen op wat er goed gaat en wat er niet goed gaat te laten gaan. Dit zal natuurlijk de ene dag beter gaan dan de ander. Maak dat bespreekbaar. Laat maar zien aan je kind dat ook bij jou niet elke dag alles lukt. Ook dat hoort bij het leven.
 

 

Blijft je kind langer last houden van te weinig zelfvertrouwen en belemmert het hem/haar in het dagelijkse leven? Neem dan eens contact met me op, dan kunnen we samen bekijken wat we voor je kind kunnen doen. Je kunt mailen naar https://dapperkindercoaching@gmail.com/ of bellen/ appen naar 06-28575071


in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 46: Hoe ga je om met een bang kind?