Blog 48 Carnaval vieren met je hoogsensitieve kind.

Zelf vier ik graag carnaval. Als hoogsensitief persoon kost me dit een hoop energie, maar het geeft me ook veel. Plezier, dansen en praatjes met leuke mensen. Ik hou ook erg van het verkleden en gek doen. Het past dus wel bij mij. Voor mij een bewuste keuze dus om het wel te vieren. Daarnaast weet ik, na heel wat jaren, wat ik wel en niet moet doen met carnaval. Aan één stuk door de hele dag? Dat lukt me een dag, maar dan ben ik daarna zo afgebrand dat ik de rest van de dagen niet meer hoef. Dus overdag rustig aan. Een optocht kijken, even kindercarnaval en dan naar huis. Uitrusten en rustig eten en daarna weer op mijn gemak klaar maken voor de avond. Voor mij is dit een lange weg geweest van accepteren dat dit voor mij zo werkt.

Voor kinderen werkt dit anders. Zij raken overweldigd door alles wat bij carnaval hoort. Voor hen is het moeilijk een filter op te zetten of bewust te kiezen even niet mee te doen. Dit is een leerproces waar ze nog in zitten en waar je ze als ouder nog bij moet ondersteunen. Die ondersteuning kun je bieden door te letten op de volgende punten.

Kleding: Verkleden kan voor een hoogsensitief kind al een heel ding zijn. Er horen veel gedachten bij, zoals stom, voor schut, wat heeft de ander aan, is het wel leuk?
Maar ook voelt verkleed-kleding anders dan andere kleding. Vaak wat stroever. Met meer labeltjes op gekke plekken.
Bespreek met je kind wat voor kleding het aan wil/ krijgt met carnaval. Soms kan het helpen om een T-shirt onder de kleding te doen, zodat het niet zo prikt op de huid.
Tegenwoordig heb je ook leuke T-shirt met print die je je kind aan kunt geven. Zo is je kind toch een beetje verkleed, maar heeft het nog het comfort van gewone kleding.
En wil je kind echt niet verkleed? Ook dat is prima.

Muziek: Geluid en muziek zijn vaak hard. Op school tijdens de carnavalsviering, maar ook zeker tijdens de optocht. Je kunt kijken of je het geluid wat kunt dempen voor je kind door oordopjes te kopen.

Veel mensen: Carnaval betekent ook veel mensen in een grote ruimte. Drukte, onbekende mensen, gekke mensen, dronken mensen. Toch even anders dan normaal. Als je carnaval gaat vieren met je kinderen, kies dan een plek uit waar kinderen zich ook af en toe terug kunnen trekken en bijv. even rustig kunnen knutselen of tekenen/kleuren. Zo hoeven ze niet de hele tijd in een ruimte te zijn met veel prikkels.

Rust: Net als voor veel hoogsensitieve volwassenen is het voor kinderen ook belangrijk om tussendoor rust te hebben. Ga tussen de optocht en het carnaval vieren nog even naar huis om tot rust te komen of ga als je in één keer door gaat, niet te laat naar huis.

Onduidelijkheid: Met carnaval is niet alles voorspelbaar. Je kunt de planning nog zo duidelijk hebben, soms lopen dingen anders en dat is vaak juist heel leuk. Een hoogsensitief kind kan dit heel lastig vinden, wat een spontane actie ( bijv. ergens anders eten of nog even naar dat andere café) een stuk minder leuk maakt. Leg je kind uit dat dingen soms nu eenmaal anders lopen en dat je begrijpt dat dat op dat moment heel lastig is, maar dat het ook heel leuk kan zijn. Bijv. omdat je dan ineens frietjes gaat eten i.p.v. stamppot.

Soms is het moeilijk om te zien waar je kind behoefte aan heeft, zeker als je kind het pas laat blijken als het overprikkeld is en alleen nog maar kan huilen of heel boos kan zijn. Dit is heel lastig en maakt het carnaval vieren een stuk minder leuk, zeker als je het zelf nog wel naar je zin hebt. Komt dit vaak voor? Regel dan voor een dag een rustige, vertrouwde oppas die bij jullie thuis met de kinderen eet en ze in hun eigen bedje legt of laat je kinderen lekker logeren bij opa en oma.

Is het lastig voor je gezin om steeds maar weer rekening te houden met je hoogsensitieve kind? Of heb je al van alles geprobeerd, maar blijft het steeds heel moeilijk voor je kind om met dit soort situaties om te gaan? Neem dat eens contact met me op. Dan kijken we samen wat een oplossing zou kunnen zijn. Je kunt me mailen via https://dapperkindercoaching@gmail.com/ of bellen/appen op 06-28575071.

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 47: Hoe help je je kind te vertrouwen op zichzelf?