Blog 7: In contact komen en blijven met je kind deel 2: Samen spelen

Samen spelen is een hele fijne manier om in contact te komen met je kind. Een kind leert door te spelen en gaat om met frustraties en lastige emoties door spel. En wist je dat een half uur intensief contact met je kinderen er voor zorgt dat er meer verbinding is met je kind en dat er hierdoor minder conflicten zijn. Een kind dat te weinig in contact is zal conflicten uitlokken tijdens de dagelijkse verplichtingen zoals tandenpoetsen en aankleden.

Een fijne manier om in contact te komen met je kind en de belevingswereld is het spel van je kind te volgen. Laat het kind eens leiden in het spel. Dit betekend niet dat alles wat het kind wil zomaar gaat gebeuren als het de leiding heeft. Ieder mens heeft zijn eigen grenzen en deze grenzen gelden altijd ook als een ander de leiding heeft. Probeer je wel steeds af te vragen waarom je de grens stelt. Is dit omdat het anders een zootje wordt of omdat het kind in gevaar is of iets beschadigd?

Het is mooi om dit eens uit te proberen, je steeds afvragen waarom je de grens stelt. Best een lastige en intensieve oefening in het begin. Bouw het daarom op. Begin eens met 3 of 4 minuten. Zijn er gedachten die bij het willen begrenzen die steeds weer terug komen? Schrijf ze eens op en kijk op een later moment eens of je uit kunt vogelen waar ze vandaan komen. Zijn het gedachten die je vaak van je ouders hebt gehoord, of hoort omdat je aan een bepaald beeld wilt voldoen voor de buitenwereld? Of is er misschien een andere reden?

Ook een mooie manier om met spel in verbinding te komen zijn spelletjes.

Om je te helpen met spelideeën heb ik een aantal spellen voor je uitgezocht en omschreven.

5 spellen om met je kind in contact te komen

Wat is er veranderd?
Leg je kind uit dat je iet aan jezelf gaat veranderen. Je vraagt je kind goed naar je te kijken. Je draait je om en verandert iets aan jezelf. Bijv. je haar, een mouw, een schoen. Dan draai je terug en mag je kind zoeken wat er veranderd is. (ook erg leuk om met meerdere te spelen en van beurt te wisselen)

Moedervlekken tellen (tast)
Je gaat samen met je kind opzoek naar alle moedervlekken of sproetjes. Het kind bepaald waar je ze mag tellen. Bekijk samen het lijf. Zo heeft je kind aandacht voor het eigen lijf. Begin bijvoorbeeld bij de handen en ga zo via de arm omhoog. Volg je kind. Het doel is aandacht en niet of het aantal moedervlekken wat je geteld hebt klopt met de werkelijkheid.

Slakkengangetje (beweging)
Je gaat samen met je kind onderzoeken hoe een slak beweegt. Dat gaat heel langzaam, voetje voor voetje. Laat je kind je volgen. Hoe bewegen jullie? Heb samen aandacht voor het bewegen. Kun je ook bewegen als een ander dier? Bijv. een rups of een pinguïn?

Bellen prikken ( beweging en evenwicht)
Benodigdheden: bellenblaas

Je gaat bellen blazen. Je kind mag alle bellen kapot prikken. Eerst met de handen. Daarna kun je vragen of het ook met de knieën of voeten kan. Als het spel erg druk wordt door de bewegingen kun je vragen of het met een vinger of een hand kan.

Toren van Pisa ( beweging en evenwicht)
Benodigdheden: kussens

Vertel je kind dat jullie en toren van Pisa bouwen met kussens. Heel veel kussens. Je kind mag op de toren staan en er vanaf springen. Je begint met 1 kussen. En zo bouw je op. Links en recht van het kussen staat een volwassenen die een hand vast houdt van je kind. Je kind springt er van af met jullie hulp op een afgesproken signaal.

 

Veel speel plezier!!!


in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 6: Straffen